Frågor och svar
Klimatarena Stockholm
Vad är Klimatarena Stockholm?
Klimatarena Stockholm är en frivillig, neutral samverkansplattform för företag, offentliga organisationer och akademi i Stockholms län. Det övergripande syftet är att minska klimatpåverkan och öka resurseffektivitet i bygg- och anläggningsprojekt genom att effektivisera och strukturera samverkan mellan företag, kommuner och akademi i Stockholms län. För nå effekt skriver varje deltagare under ett klimatlöfte som är en gemensam vision för deltagande organisationer. Vi utbyter erfarenheter, sprider kunskap och tar fram gemensamma verktyg i arbetsgrupper och utskott. Vi arbetar i gemensamma projekt med relevanta organisationer för att utveckla, testa och sprida ny kunskap. Vi samarbetar och för dialog med nyckelaktörer för att påverka framtida regelverk.
Vem kan bli deltagare på Klimatarena Stockholm?
Organisationer med verksamhet inom bygg-, fastighets- och anläggningsbranschen i Stockholms län kan delta i arenan. För att bli deltagare undertecknar organisationen Klimatarena Stockholms klimatlöfte. Är ni en bransch- eller föreningsliknande organisation, ett universitet eller en högskola? Då behöver ni inte skriva under klimatlöftet, utan kan bli en samarbetspartner. Det blir ni genom att kontakta processledningen för Klimatarena Stockholm.
Kostar det något att vara med?
Just nu är det gratis att delta på Klimatarena Stockholm. Om det blir aktuellt med en deltagaravgift, så kommer ett sådant beslut att beredas i strategigruppen för bygg och anläggning samt i Forum för hållbarhetschefer.
Hur ska resultaten från Klimatarena Stockholm spridas och komma andra till del i Sverige och inom EU?
Vi arbetar aktivt för att lära från andra klimatinitiativ runt om i landet, i EU och globalt. Flera deltagare har nationell och internationell verksamhet där kunskaper och erfarenheter kan delas.
Vad händer om vi inte längre vill vara med i samarbetet?
Om ni inte längre vill vara med kan ni lämna samarbetet genom att fatta ett beslut på samma nivå inom organisationen som vid inträdet.
Klimatlöfte
Vad är Klimatarena Stockholms klimatlöfte?
Klimatlöftet är en gemensam målsättning som följs upp regelbundet. Klimatlöftet skapar även förutsättningar för erfarenhetsutbyte kring konkreta åtgärder. Löftet är inte ett bindande avtal i juridisk mening. Vi kommer inte heller hänga ut aktörer som inte uppnår målsättningen.
Hur kommer uppföljningen av klimatlöftet att gå till?
De deltagande organisationernas arbete för att uppnå klimatlöftet följs upp genom en enkät som skickas till alla under tidig vår. Uppföljningen följer inte upp det arbete som sker på organisationsnivå utan fokuserar på bygg- och anläggningsprojektens klimatpåverkan. Uppföljning av bygg- och anläggningsprojekt berör endast projekt i Stockholms län.
Hur ska vi klimatberäkna våra bygg- och anläggningsprojekt?
Klimatarena Stockholm har tagit fram beräkningsanvisningar för nyproduktion av byggnader i samverkan med Stockholms stads byggande bolag och HS30 (Hållbart Stockholm 30). Stora delar av metodiken kan appliceras även på renovering, ombyggnad och tillbyggnad av byggnader. Vi har även tillsammans tagit fram en vägledning för klimatberäkning av ROT-projekt (renovering, ombyggnad och tillbyggnad). En metodik för att klimatberäkna anläggningsprojekt är under utveckling. Till dess rekommenderar vi att projekten använder samma beräkningsmetodik som Trafikverket använder.
Vad gäller om klimatlöftet blir reviderat och jag redan har undertecknat?
Klimatlöftet kan komma att ändras allt eftersom kunskapen ökar i branschen och omvärlden ändrar sina krav. Om och när det blir aktuellt kommer ett sådant beslut att beredas i samråd med deltagarna och Klimatarena Stockholms strategigrupp, inför beslut i forum för hållbarhetschefer.
Vad händer om vi inte klarar av att nå målen?
Inom samarbetet på Klimatarena Stockholm fokusera vi på hur vi tillsammans kan hitta lösningar för att nå målsättningen. Ingen kommer att hängas ut eller uteslutas om målen inte uppnås.
Vilken baslinje ska vi använda för att minska utsläppen med 50% mellan 2020 och 2030?
Olika aktörer har olika förutsättningar och Klimatarena Stockholm riktar sig till en bred målgrupp med olika typer av projekt. Utsläppsminskningen kan mätas från organisationens baslinje eller från projektspecifik baslinje eller jämfört med Boverkets referensvärden för byggnader. När det gäller ROT- och anläggningsprojekt får organisationen utgå ifrån hur stora utsläppen skulle ha blivit från projektet om inga specifika klimatåtgärder hade gjorts av material eller tjänster.
Arbetsgrupper
Hur vet vi vilken arbetsgrupp som är relevant för oss? Och hur kan vårt företag bäst bidra?
Här kan ni läsa mer om arbetsgrupperna. När ni skrivit under klimatlöftet får ni del av ytterligare information om arbetsgrupperna och hur ni engagerar er. Har ni egna idéer är ni varmt välkomna att kontakta någon i processledningen. Fundera över vilken eller vilka arbetsgrupper ni har störst intresse av. Om ni väljer att delta i flera arbetsgrupper, så kan det vara bra att sprida ansvaret mellan olika medarbetare i organisationen.
Ungefär hur mycket tid förväntas deltagare lägga på arbetet i arbetsgrupperna?
Varje organisation väljer i vilken omfattning de vill delta i olika arbetsgrupper. Det kan vara klokt att välja ut en eller ett fåtal arbetsgrupper för att det ska kännas så meningsfullt som möjligt. Om en organisation undertecknar klimatlöftet men inte engagerar sig i Klimatarena Stockholms arbete kommer processledningen att ta kontakt för att förhindra greenwashing.