15 okt 2024

Ny guide för cirkulärt byggande i markanvisningar

Under det senaste året har Klimatarena Stockholms arbetsgrupp för cirkulär planering undersökt hur markanvisningar kan bidra till att främja cirkulärt byggande i tidiga skeden av plan- och byggprocessen. Nu lanseras en guide som är baserad på arbetsgruppens resultat. Guiden riktar sig till kommuner som vill främja cirkulärt byggande och är ett stödverktyg för att sätta ramarna för en cirkulär planering. Här kan du ladda ner guiden och läsa mer om samarbetet för en cirkulär samhällsplanering.

 

Samverkan över organisationsgränser

Arbetsgruppen för cirkulär planering på Klimatarena Stockholm diskuterar hur cirkulärt byggande kan främjas i plan- och byggprocessens tidiga skeden. I många fall inleds en byggprocess med att en kommun säljer mark för bebyggelse genom en markanvisning. Det är ett viktigt moment för att utvärdera om befintliga byggnader går att bevara och inventera material för återbruk. I oktober 2023 genomförde arbetsgruppen en workshop hos Sollentuna kommun med fokus på cirkulärt byggande i markanvisningar. Representanter från kommuner, byggaktörer, arkitekter och akademi diskuterade viktiga steg och förutsättningar i en markanvisningsprocess som ska främja cirkularitet. Sollentuna kommun bidrog med ett case för att konkretisera diskussionen, en nerlagd skola i Helenelund som ska utvecklas.

”Det är fantastiskt att vi kan ha ett öppet utbyte mellan offentliga och privata aktörer där vi lär oss mer om varandras perspektiv. Vi behöver tillsammans identifiera hinder och framgångsfaktorer för att ta nästa steg i omställningen till en mer cirkulär byggprocess”, säger Fanny Norkko från Wallenstam som är en av arbetsgruppsledarna.

Ny guide för framtida markanvisningar

Resultatet från workshoppen publiceras nu som en guide. Guiden ska vara ett stödverktyg för kommuner som vill främja cirkulärt byggande. I den fem skeden initiering, planering, genomförande, utvärdering och uppföljning beskriver guiden olika steg och aktiviteter för att lyfta cirkularitet. Särskilt viktigt är att gränsdragningar och definitioner tydliggörs tidigt i processen samt att kommunen undersöker förutsättningar på platsen och potentialen för att bevara fastigheter eller återbruka material. Att sätta samman en projektgrupp med olika expertkompetenser som kan fungera som jury i utvärderingsfasen är ett annat exempel från guiden.

”Vi tror och hoppas på att guiden kan bli ett viktigt stöd för kommuner som vill lyfta frågan om cirkularitet och resurseffektivitet. Vi behöver se över våra rutiner och på riktigt utgå från det som redan finns på platsen för att tillsammans med aktörerna skapa förutsättningar för ett klimatsmart och resurseffektivt byggande”, säger Elin Ericsson från Sollentuna kommun.

I samarbetet inom arbetsgruppen för cirkulär planering på Klimatarena Stockholm, har det blivit tydligt att bygg- och anläggningsbranschen måste arbeta aktivt för att minska klimatpåverkan och resursförbrukningen. Rapporteringskrav från EU och finansiering som styrs mot hållbara investeringar är avgörande faktorer som påverkar företagens omställningsarbete. Därför behöver frågan om klimatpåverkan och cirkularitet finnas med alla skeden i byggprocessen framöver.
 

Ladda ner guiden här

 

Fokus på detaljplaner framöver

Guiden för markanvisningar kommer att uppdateras i samband med att utveckling sker och Klimatarena Stockholm bjuder in kommuner att vara med i samarbete kring guiden. Arbetsgruppen för cirkulär planering kommer att fokusera på detaljplaner framöver och även där finns möjligheter att medverka. Om du vill vara med, hör av dig till oss.

Jobbar du på en kommun? Den 15 november bjuder bjuder Klimatarena Stockholm in till ett seminarium för kommunernas exploateringskontor. Där kommer vi att presentera guiden, få inblick i exempel från Nacka och Uppsala kommun samt utbyta erfarenheter med varandra. Anmäl dig här.