Lansering av ny vägledning för minskad klimatpåverkan från anläggningsprojekt

2025-04-24

Den 20 maj lanserar vi en ny vägledning för minskad klimatpåverkan från anläggningsprojekt. Vägledningen beskriver anläggningsprojekts fem stora klimataspekter samt hur de kan hanteras i olika skeden i kommunala och regionala anläggningsprojekt. Utöver det innehåller vägledningen även information om klimatberäkningar och exempel på upphandlingstexter vid anläggningsprojekt.

Vägledningen har primärt fokus på kommunala och regionala beställare av anläggningsprojekt, men kan också användas av konsulter, entreprenörer och leverantörer i värdekedjan. Vägledningen har sammanställts av WSP inom Klimatarena Stockholm.

Under detta webbinarium kommer Ulrik Axelsson (WSP) och Christine Ambell (WSP), sakexperter inom klimatpåverkan från anläggning, att presentera vägledningen och svara på frågor.

Varmt välkomna!

Anmäl dig här.

Chefsforum

2025-04-15

Välkomna till Klimatarena Stockholms chefsforum den 2 september 2025! Temat för mötet är verktyg för klimatomställningen, med fokus på konkreta åtgärder och arbetssätt för att minska klimatpåverkan i bygg- och anläggningsprojekt.

För att få till en bredare förankring och ett ännu mer givande samtal, vill vi den här gången inte bara bjuda in er hållbarhetschefer – utan också be er att ta med en eller två chefskollegor. Det kan till exempel vara stadsbyggnadschef, plan- och exploateringschef, fastighetschef, projektchef, produktionschef, inköpschef eller affärsutvecklingschef.

Chefsforumet är öppet för alla organisationer som har skrivit under Klimatarena Stockholms klimatlöfte. Programmet skickas ut längre fram – men boka gärna din plats redan nu!

Matchning för hållbart byggande

2025-03-12

Workshop: Hitta partners och finansiering för hållbart byggande

Region Stockholm välkomnar dig till en matchningsworkshop, där du som arbetar inom bygg- och anläggningssektorn har möjlighet att hitta  samarbetspartners inför en utlysning av projektmedel som bland annat ska främja övergången till ett hållbart och cirkulärt byggande. Vi vet att samverkan ger större effekt och mer långsiktiga resultat, och därför vill vi ge dig de bästa förutsättningarna att lyckas.

Anmäl dig här.

Tid: fredagen den 25 april 09:00-11:15 (frukost serveras från kl 08:30)
Plats: Region Stockholm, Lindhagensgatan 98 i Stockholm

Under förmiddagen kan du utbyta idéer och skapa samarbeten med fastighetsägare, byggföretag, kommunrepresentanter, forskare och ideella verksamheter. Inom detta utlysningsområde prioriterars projektidéer som ligger i linje med Klimatarena Stockholms arbete inom bygg- och anläggning i Stockholms län. Det kan röra sig om projekt för att:

  • Utveckla klimatsmarta byggmaterial: Utveckling och implementering av lösningar som förbättrar effektivitet, livslängd och reparerbarhet.
  • Samverka för resurseffektiv hantering av byggmaterial: Bättre samverkan för att minska klimatpåverkan från byggmaterial.
  • Skapa en resurseffektiv hantering av berg- och jordmassor: Planeringslösningar för cirkulär hantering av dessa resurser.
  • Utveckla samhällsplaneringen för ett cirkulärt byggande: Kommuner kan stärka sin förmåga att planera för klimatsmart och cirkulärt byggande.
  • Utveckla den cirkulära förvaltningen av fastigheter: Lösningar för att förlänga livslängden på befintliga byggnader och anläggningar

Aktuell utlysningsperiod

Region Stockholm kommer att under perioden, 9/6 – 31/8 2025, att utlysa 2,5 miljoner kronor till projekt som ska bidra till hållbara, cirkulära och klimatsmarta lösningar och ökad resurseffektivitet inom bygg- och anläggningssektorn i Stockholms län. Under förmiddagen har du möjlighet att få  praktisk information om hur du ansöker.

Varmt välkommen att anmäla dig, vi bjuder på frukost!

Från återbruk till cirkularitet – cirkulära principer i praktiken

Cirkularitet handlar om mer än återbruk. Hur kan vi både bredda och fördjupa vårt arbete med cirkularitet i bygg- och anläggningsprojekt? Det vill vi diskutera med er den 4 april, kl 9-11.30.

Under denna förmiddag kommer vi att utforska hur cirkulära principer kan integreras i praktiken och hur vi kan skapa en gemensam förståelse för vad cirkularitet innebär. Humlegården kommer att berätta om sitt arbete med cirkulära principer och vi från Klimatarena Stockholm kommer att presentera ett förslag till definition av cirkulära principer. Sedan finns det mycket tid för att dela erfarenheter och gemensamt reflektera över behov och nästa steg.

Anmäl dig här.

Arbetsgruppsträff återbruksmarknad

2025-02-24

Den 26 mars kl 9-12.00 är det dags för Klimatarena Stockholms arbetsgrupp Återbruksmarknad att köra sin nästa träff. Denna gång är temat återbruksprocess i stora projekt. Som tidigare kommer vi ha presentationer från olika projekt, denna gång kopplat till Återhus samt diskussionsfrågor. Framförallt får ni chans att prata med varandra om hur vi tillsammans utvecklar byggprojektprocesser för återbruk. Varmt välkomna!

Anmäl dig här.

Program:

Cirkulärt byggande för små och medelstora företag

2025-02-17

Cirkulärt byggande är nyckeln till en resurseffektiv byggsektor – men hur når vi dit? Trots framsteg behövs fortfarande riktlinjer och metoder för att göra cirkularitet till en självklar standard. Nu bjuder vi in till en workshop med fokus på era utmaningar och vilka lösningar som finns tillgängliga.

Den här workshopen är till för dig som arbetar på ett litet eller medelstort företag och berör de utmaningar som ni möter i omställningen till en cirkulär byggprocess. Under workshopen kommer vi även att presentera ett verktyg för att underlätta övergången. Deltagandet är kostnadsfritt.

Anmäl dig här.

Agenda:

  1. Inledning: Cirkulärt byggande för små och medelstora företag (SMF) – Ylva Åborg, FOJAB
  2. Presentation av Klimatarena Stockholm och EU-projekt “Klimatarena Stockholm bygger cirkulärt”
  3. Workshop:
    • Utmaningar i övergången till ett cirkulärt byggande
    • Vad kan vi och andra göra för att vi ska lyckas?
  4. Paus/ fika
  5. Genomgång metod för implementering och uppskalning av cirkulära principer: Cirkulär Innovationsprocess (CIP)
  6. Feedback från deltagarna

Varmt välkommen!

—–

Workshopen är en del av projektet “Klimatarena Stockholm bygger cirkulärt” som pågår från 2024 till 2026 och samlar partners från näringsliv, offentlig sektor och akademi. Projektet finansieras av den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Stockholms projektmedel för regional utveckling. Projektparter är Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholms län, Arlandastad Group, Castellum, Fabege, IVL Svenska Miljöinstitutet, Järfälla kommun, Nrep, Peab, Skanska, Sollentuna kommun, Stockholms stad, Sustainable Innovation och White Arkitekter.

Arbetsgruppsträff anläggning

2025-02-12

Välkommen till en träff med arbetsgruppen Anläggning på Klimatarena Stockholm

Tema – Hur minskar vi klimatpåverkan från markförstärkning?

Markförstärkning i bygg-och anläggningsprojekt utgör en betydande del av koldioxidutsläppen idag. De aktiviteter som främst driver klimatpåverkan är pålning, schakt/fyll under huskropp samt spontning. Utvecklingen av nya markförstärkningsprodukter – och metoder med minskad klimatpåverkan pågår för fullt. Vilka alternativ finns när det kommer till material och metoder som kan användas redan idag?  Kan schablonrecept vara en effektiv väg framåt för att reducera koldioxidutsläpp? Hur kan vi tänka innovativt för att minska klimatpåverkan från planeringsskede till genomförandet? Kom och dela med dig av dina erfarenheter och hör om goda exempel!

Arbetsgruppsträff klimatsmarta material

2025-02-10

Den 4 mars, kl 9-11.30, är det dags för Klimatarena Stockholms arbetsgrupp klimatsmarta byggmaterial köra sin första träff för terminen. Denna gång är temat byggmaterial av spill och restströmmar. Som tidigare kommer vi ha olika pass med produktpitchar, inspiration från projekt och diskussionsfrågor. Framförallt får chans att prata med varandra om hur vi tillsammans minskar avtrycket från våra byggmaterial. Varmt välkomna!
Anmäl dig här.

Utskott för fastighetsägare – återbruksmarknad

2025-01-16

Vi ser fram emot att återstarta arbetet i utskottet för fastighetsägare och bjuder in till en digital träff. Syftet med utskottet är att ni som deltagare får en överblick över vad som pågår inom återbruk, möjlighet att knyta kontakter och tillsammans hitta sätt att öka återbruket av byggmaterial i Stockholms län. På detta möte kommer vi att ha särskilt fokus på mellanlager.

Arbetsgruppsträff återbruksmarknad

2025-01-13

Varmt välkomna till nästa träff med arbetsgruppen för återbruksmarknad på Klimatarena Stockholm!
Under mötet kommer vi att fortsätta dialogen om hur vi kan skala upp återbruk av byggmaterial i Stockholms län. För att skapa en inspirerande träff välkomnar vi dina tankar och idéer kring diskussionsfrågor, framstående projekt eller möjliga talare – tipsa gärna oss i arbetsgruppsledningen.

Vi återkommer med agendan.