Arbetsgruppsträff anläggning

2024-10-30

Tema: Hur kan vi minska Klimatpåverkan från asfalt?

Asfalt i anläggningsprojekt utgör en betydande del av koldioxidutsläppen idag. Utvecklingen av nya asfaltprodukter med minskad klimatpåverkan pågår för fullt. Hållbara bindemedel, återbrukad asfalt och mer hållbara produktionsmetoder kan göra skillnad. Men också transporter, beläggningsmetod, olika kvaliteter på olika plats, drift och underhåll, livscykelperspektiv, osv.

Hur kan vi tänka innovativt för att minska klimatpåverkan i alla skeden? Hur kan vi upphandla för att minska klimatpåverkan? Vilka krav kan vi ställa och hur? Och bör hållbara bindemedel kunna tillgodoräknas som kolsänkor? Kom och dela med dig av dina erfarenheter och hör om goda exempel!

Arbetsgruppsträff anläggning

2024-06-04

Tema: Klimatpåverkan och Biologisk Mångfald
– om positiva synergier mellan åtgärder för klimat och för biologisk mångfald

Som avslutning på terminen bjuder Klimatarena Stockholms anläggningsgrupp in till en fysisk träff i Norra Djurgårdsstaden.

Klimatrisen och den accelererande förlusten av biologisk mångfald är tätt sammanlänkade. Väl fungerande ekosystem och de nyttor de bidrar med är en grundförutsättning för vårt välbefinnande och för samhällets motståndskraft mot klimatförändringar och andra risker. World Economic Forum har pekat ut förlust av biologisk mångfald och ekosystemkollaps som ett av de största hoten som mänskligheten står inför. Därför måste biologisk mångfald hanteras i samma andetag som klimatpåverkan. Biologisk mångfald bidrar till reducerad klimatpåverkan och klimatanpassning. Klimatpåverkan som den utvecklas idag, är en av flera aspekter som hotar den biologiska mångfalden.

Under träffen den 12:e juni kommer

 

Arbetsgruppsträff anläggning

2024-04-04

Idag uppstår årligen från 60–80 miljoner ton upp till 150–200 miljoner ton massor i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Masstransporterna uppskattas stå för cirka 28 procent av koldioxidutsläppen från tunga transporter i Stockholms län och det finns risk att dessa utsläpp kommer öka ytterligare (Ecoloop, 2022). Hur kan vi jobba cirkulärt med massor i högre grad? Vad är på gång och vilka åtgärder ser branschen vi kan ta tag i nu?

Under träffen kommer Kristina Lundberg från Ecoloop att ge oss en introduktion till ämnet: Vad menas med cirkulär masshanering och vilka nya sätt jobbar man med för att minska fall B-massor?

Amanda Palmstierna från Länsstyrelsen i Stockholms län kommer att berätta vad som pågår i länet i arbetet med masshaneringsstrategin.

Embla Winge från Peab och Jonas Alterteg från ABT-bolagen ger oss en inblick i vilka åtgärder branschen ser är möjliga redan nu och på vilket sätt man kan kravställa det vid upphandling.

Arbetsgruppsträff anläggning

2024-03-01

Hur ska man handla upp när man inte vet vad man kan få?  Hur kan du säkerställa att din upphandling ligger i framkant och får en låg klimatpåverkan?

Här får du veta mer om konkurrenspräglad dialog och när det passar bäst att använda.

Kontakt Lasse Andersson om du vill delta på träffen.

 

Arbetsgruppsträff anläggning

2023-11-24

Välkomna till en ny träff med Anläggningsgruppen på Klimatararena Stockholm. Denna gång med temat klimatkalkyler.
Värd för mötet är Skanska och alla som vill kan träffas 30 min innan mötet för mingel och macka.

Agenda
Material, transporter, installationer och energi – ett anläggningsprojekt påverkar klimatet i alla led i processen. För att synliggöra det är klimatkalkyler ett viktigt verktyg. På träffen berättar Uppsala kommun om sitt arbete med klimatpositiva stadsdelar och hur de har jobbat med klimatberäkningar i anläggningsprojekt. Stockholms stad kommer också att dela med sig av sina erfarenheter av att jobba med klimatkalkyler som ett led i att minska sin klimatpåverkan, liksom Skanska med flera representanter från anläggningsbranschen. Vi hoppas att du också vill bidra och utbyta erfarenheter med kalkylmodeller.