27 jun 2024
Uppföljning av Klimatarena Stockholms klimatlöfte 2023
En första uppföljning av Klimatarena Stockholms klimatlöfte har genomförts i nära samarbete med konsultföretaget WSP. Av totalt 103 organisationer har 86 svarat på hur de förhåller sig till det klimatlöfte som varje aktörsgrupp skrivit under. De flesta av aktörerna i Klimatarena Stockholm arbetar för att minska klimatpåverkan utifrån sin rådighet. Men resultatet indikerar om att arbetet behöver accelereras för att nå den övergripande målsättningen om att alla bygg- och anläggningsprojekt i Stockholms län byggs och byggs om klimatneutralt och förvaltas resurseffektivt till 2030.
Rapporten redovisar en första nulägesbild över hur Klimatarena Stockholms deltagare förhåller sig till det klimatlöfte som de skrivit under. Klimatlöftet är en målsättning som tar sikte målet om att alla bygg- och anläggningsprojekt i Stockholms län byggs eller byggs om klimatneutralt samt förvaltas resurseffektivt senast år 2030. Enkäten är strukturerad efter klimatlöftets delmål för olika aktörsgrupper. Utöver en nulägesbeskrivning ska rapporten också bidra till att lyfta lärande exempel och utveckla innehållet och samarbetet på plattformen Klimatarena Stockholm.
Aktörsgruppen konsulter och arkitekter bedöms arbeta på ett sådant sätt att de kan uppnå klimatlöftet med sikte på 2030 som de skrivit under. Däremot är bedömningen att resterande aktörsgrupper, byggherrar och fastighetsägare/förvaltare, entreprenörer och offentliga aktörer, kan behöva öka takten ytterligare för att uppnå sina åtaganden till 2030.
- Samtliga fyra offentliga aktörer som besvarat enkäten uppger att de på olika sätt arbetar med att minska klimatpåverkan. Kravställning på arbetsplatsens fordon och/eller drivmedel är etablerad hos samtliga offentliga aktörer.
- Av 20 byggherre och fastighetsägar-/förvaltarföretag som besvarat enkäten, anger 14 (70 %) att de under 2023 har haft byggprojekt i sin projektportfölj med krav på klimatdeklaration. Vissa byggherrar och fastighetsägare/förvaltare har även arbetat med klimatkrav i sina byggprojekt. Resultatet indikerar även på att fler byggherrar ställer klimatkrav i sina byggprojekt men det har ännu inte slagit igenom för de senare byggskedena.
- Ingen byggherre och fastighetsägare/förvaltare svarar att de har haft anläggningsprojekt i sin projektportfölj under 2023.
- Inom gruppen byggherrar och fastighetsägare/förvaltare anger tre företag av 20 att de har avslutat projekt inom renovering, ombyggnation och tillbyggnation (ROT) under 2023. Av dessa aktörer uppger två att de arbetat med klimatkrav i ROT-projekt. Arbetet med att minska klimatpåverkan i ROT-projekt är mer omoget i branschen än för nybyggnation. Uppföljningen 2024 kommer visa på om någon förflyttning har skett inom anläggning- och ROT-projekt.
- Inom gruppen entreprenörer har två av 13 företag (cirka 15 %) svarat att de ställer krav på klimatneutrala lösningar i byggprojekt. Uppföljningen fångar dessvärre inte upp hur ofta de två entreprenörerna ställer krav på klimatneutrala lösningar. Fem av 13 entreprenörer (ca 40%) uppger att de föreskriver resurseffektiva lösningar med låg klimatpåverkan ur ett livscykelperspektiv genom krav på målgränsvärde/reduktionskrav i bygg- och anläggningsprojekt.
- Av de totalt 36 konsult- och arkitektföretag som besvarat enkäten uppger 31 företag (ca 90 %) att de lämnat klimatneutrala förslag i bygg- och anläggningsprojekt. Vidare svarar 11 av 36 (30 %) konsulter och arkitekter att de mött krav på klimatneutralitet i projekt
Ta del av hela rapporten om Klimatarena Stockholms uppföljning 2023
Klimatarena Stockholm är ett gemensamt initiativ av Region Stockholm och Länsstyrelsen i Stockholms län. Syftet är att effektivisera och strukturera samverkan mellan länets företag, kommuner och akademi för att öka takten på klimatomställningen i Stockholms län. Län Som deltagare på Klimatarena Stockholm kan ett klimatlöfte skrivas under som är anpassat utifrån de olika aktörernas rådighet och förutsättningar att bidra kallat klimatlöftets delmål. Klimatlöftet är en gemensam målsättning och ett verktyg för resultatuppföljning.