Verktyg och resultat

Vägledningar och stödmaterial

Verktyg för en snabbare omställning

Guide för cirkulärt byggande i markanvisningar

Många byggprojekt börjar genom markanvisningar. Det är ett viktigt moment för att undersöka om befintliga byggnader går att bevara, om material kan återbrukas och om den nya bebyggelsen kan byggas på ett så resurseffektivt och klimatsmart sätt som möjligt. Därför har Klimatarena Stockholms arbetsgrupp för cirkulär planering tagit fram en guide för hur kommuner kan främja cirkulärt byggande i markanvisningar. Guiden riktar sig till kommuner som vill minska klimatpåverkan och främja cirkulärt byggande och är ett stödverktyg för att sätta ramarna för en cirkulär planering.

Svar på återbruksmyter

Ett stort hinder för att få i gång en industriell marknad för återbrukat byggmaterial är osäkerhet inom praktiska frågor kring återbruk. Arbetsgruppen för återbruksmarknad på Klimatarena Stockholm har tagit fram fakta och annan kunskap som svar på de vanligaste myterna om återbruk.

Beräkningsanvisningar för klimatpåverkan från nybyggnation

För att hjälpa aktörer med klimatberäkningar vid nybyggnation har Klimatarena Stockholm, tillsammans med Stockholms stad och Hållbart Stockholm 2030 (HS30), tagit fram gemensamma beräkningskriterier för flerbostadshusprojekt. Dessa kriterier uppdateras regelbundet av en teknisk kommitté. Varje organisation väljer själv hur anvisningarna ska användas. I version 2.0 (maj 2024) ingår även en bilaga för beräkning av klimatpåverkan från grundläggning och markarbeten.

Skillnader i jämförelse med Klimatdeklarationen:
Beräkningsanvisningarna bygger på Boverkets klimatdeklaration men innehåller några viktiga tillägg:

  • Inkludering av byggdel 7 – 8.
  • Inkludering av projektspecifika transportuppgifter.
  • Rekommendation gällande användning av klimatdata.
  • Rekommendation gällande verifikat.
  • Krav på täckningsgrad, samt miniminivå för densamma.
  • Möjlighet att använda schabloner för de olika delar som ingår i A4 och A5.
  • Möjlighet att inkludera grundläggning- och markarbete, se bilaga 3

Tidigare versioner:
Version 1.0 April 2023
Version 1.1 November 2023

Vägledning för klimatberäkning av ROT-projekt

Som ett tillägg till beräkningsanvisningar för nybyggnation har Klimatarena Stockholm tagit fram en vägledning för projekt som rör renovering, tillbyggnad och ombyggnad (ROT). Vägledningen innehåller förslag till metod för klimatberäkning med tillhörande beräkningsanvisning och klimatkravställning av ROT-projekt.

Vägledningen har tagits fram i samarbete med Hållbart Stockholm 2030 (HS30).

Klimatmål för minst halverade utsläpp till 2030

Som stöd för deltagarna har Klimatarena Stockholm tagit fram en rapport om hur man kan sätta klimatmål för att halvera växthusgasutsläppen till 2030. Rapporten innehåller även exempel på det stöd som behövs för att hjälpa projekt nå sina mål.

Omvärldsanalys kring klimatmål

Här hittar du en översikt över hur olika aktörer och initiativ sätter sina klimatmål och tolkar begreppet ”klimatneutralitet”.

Vem står bakom verktygen?

Våra arbetsgrupper arbetar tillsammans för att skapa vägledningar och guider som vi gärna delar med hela bygg- och anläggningssektorn. Vi anlitar även konsulter som arbetar på uppdrag av Klimatarena Stockholm. Genom deltagande i arbetsgrupperna kan du få inspiration och utbyta erfarenheter kring lösningar som minskar klimatpåverkan och ökar resurseffektiviteten.